Sivut

maanantai 16. maaliskuuta 2020

Tilan stailaaminen | Keittiön ja ruokatilan suunnitteluToimeksiantona keittiön ja ruokatilan suunnitteluAsiakkaanani oli pariskunta, joka asuu vanhassa puutalossa Turussa. Perheellä on myös lemmikkejä.

Kävin remontin valmistuttua ottamassa kuvia lopputuloksesta, mutta sähkömies ei ollut vielä saanut kaikkia valaisimia asennettua ja sateisena päivänä kuvista tuli melkoisen kellertäviä ilman kuvausvaloja.


Kävin remontin valmistuttua napsimassa kuvia lopputuloksesta.
Jossain vaiheessa aiemman omistajan aikana rintamamiestalon tyypillinen pohja oli muutettu niin, että keittiön ja sen viereisen huoneen välinen oviaukko oli poistettu, jotta keittiöön oli saatu lisää kaappeja. Keittiöstä oli myös poistettu puuhella samasta syystä.

Nyt toiveissa oli palauttaa alkuperäinen huonejärjestys, ja tehdä keittiön viereisestä huoneesta ruokailuhuone. Tähän asti viereinen huone oli toiminut työhuoneena. 

Asiakkaan koti on täynnä ihania Svenskt Tennin kankaita, taidetta, kirjoja ja viherkasveja. Vaikka sisustus on runsas, kaikki on selkeälinjaista. Talossa ei ole koristeellista tai maalaisromanttista sisustusta.
Talon ympärillä on  hyvin hoidettu, runsas puutarha.

Valmistin taas Pinterest-taulun, jota katselin yhdessä asiakkaan kanssa.


Asiakkaan tarpeiden ja toiveiden kartoitusRouva kertoi olevansa värisokea ja pitävänsä perusväreistä ja varsinkin sinisestä väristä; hän epäilee näkevänsä kaikki murretut värit melko sinisävyisinä, mutta tämä on pelkkä asiakkaan oma epäilys asiasta.
Asiakas kertoi haaveilevansa sinisistä kaapistoista.


Moodboard asiakkaan olemassaolevista kankaista, valaisimesta ja ruokaryhmästä.Asiakkaalla ei ollut tarkkaa budjettia remontille, mutta toivoi kulujen pysyvän kohtuullisina.
Hän toivoi puulattian säilyttämistä, mutta ison koiran takia hän mietti lattian maalipinnan poistamista ja maalin sijaan lattian lakkaamista.

Asiakas toivoi puuhellan palauttamista paikalleen ja isoa tiskipöytää. Pariskunta harrastaa kokkausta, joten astioita ja keittokirjoja oli runsaasti.Kollaasi vanhaan taloon sopivista elementeistä. Vanha puusohva, paneeliseinä ja puuhella.


Kaikkien materiaalien tulisi olla vanhaan taloon sopivia, kohtuuhintaisia ja hyvälaatuisia.

Ruokahuoneessa tulisi säilyttää kirjahylly ja huonetta käytettäisiin myös tilapäisesti vierashuoneena.

Keittiöön haluttaisiin pieni aamiaispöytä.

Valkoinen jääkaappi oli melko uusi, eikä sitä haluttu uusia.
Asiakkaalla on paljon kirjoja ja mahtava ruokailuryhmä.Haasteita vanhan talon sisustussuunnittelussaVanhan talon sisustuksen uusimisessa on haasteita verrattuna uudisrakennukseen. Tässä kohteessa oli myös näitä pieniä haasteita, kuten

 • ikkunat ovat matalalla, ja niiden alle ei voi sijoittaa kaapistoa
 • molemmat huoneet ovat pieniä
 • vesipisteen paikkaa ei voi siirtää rikkomatta lattiaa
 • oviaukkoa huoneiden välillä ei voi leventää tai siirtää paljoakaan, koska vastassa on muuri
 • Umpeenlevytetyn vanhan oven kohtaa ei voitu tarkalleen tietää ennen purkutöitä ja tämä hankaloitti mittaamista


Tunnelma vanhassa talossa on ainutlaatuinen. Asiakkaan pihasaunan eteisestä löytyi täydellinen puusohva ruokapöydän päätyyn lisäistuimeksi ja toisaalta myös vierasvuoteeksi. Keittiön sinisen kaapiston väripariksi löytyi samansävyinen sininen Hayn päiväpeite. Väripari näkyy keittiöstä ruokailuhuoneeseen katsoessa.


Päätöksiä ja ehdotuksia asiakkaalleVärisävyjen valinta vanhaan taloonOlen itse osallistunut parinkin vanhan talon remontointiin.
Olen perehtynyt paljon vanhojen talojen hengittäviin materiaaleihin, ja oma kotini on maalattu hengittävillä maaleilla ja tapetit on kiinnitetty seiniin itsekeitetyillä vehnäjauho- ja perunajauholiistereillä. 

Mikäli ei halua käyttää remontoinnissa perinteisiä hengittäviä öljymaaleja, on vaihtoehtoina myös uuden ajan hengittäviä maaleja, kuten kotimaisen Coloria-maalitehtaan Greenline-sisustusmaali. Tämä maali on vesiohenteinen ja kuitenkin hengittävä. Siihen on lisätty antibakteerisia ominaisuuksia sisältävää hopeaoksidia.
Vanhan talon maalin tulee olla kiiltoasteeltaan mahdollisimman himmeä.Asiakkaalle ehdottamiani värisävyjä. Asiakas päätyi keskimmäiseen sävyyn Brie F457, joka näyttikin kauniilta remontin valmistuttua. Vanhaan taloon sopivat hieman murretut sävyt, jotka kuitenkin aistii periaatteessa valkoisiksi.Oman kotini (vanhassa puutalossa) seinät ovat tummasävyiset ja kuviolliset, mutta asiakkaan kodissa on niin paljon värikkäitä ja kuviollisia kankaita sekä taidetta, että tein heti päätöksen, että tapettia ei tässä remontissa kannattaisi käyttää, vaan seinät maalattaisiin.

Vanhaan taloon ei voi mielestäni käyttää kovin "teräviä" valkoisia värisävyjä. Kaikki valitsemani sävyt ovat sellaisia, että äkkivilkaisulla ne näyttävät valkoisilta, mutta ovat melko voimakkaasti murrettuja.

Ehdottamani maalisävyt huoneiden seinille olivat:


 • Y487 Piazza
 • Y462 Tofu
 • X386 Uskudar
 • F457 Brie
 • F485 Damasti


Tilasin kaikista näistä sävyistä Tikkurilalta A4-kokoiset värilastut.
Asiakas päätyi sävyyn F457 Brie.


Valkoinen jääkaappi hyppäisi pahasti silmille sinisestä kaappirivistöstä, joten ehdotin asiakkaalle ratkaisua, jossa ainoastaan tiskialtaan  ympärillä kaapistot olisivat siniset, ja muualla valkoiset.

Kalustemaalisävyn valinta oli helppo, koska perinnevärikartasta löytyi kaunis perinnesininen sävy M356. Siitä Tikkurila ei pystynyt toimittamaan isompaa värimallia, joten kävin ostamassa minikokoisen purkin ko. sävyä ja maalasin asiakkaalle jättikokoisen värilastun kartongille.
Perinnesininen värisävy keittiön tiskinurkkaukseen.Sininen tiskinurkkaus ja uusi klaffipöytä. Ikkunassa on ihanat Svenskt Tennin verhot. Asiakas hankki aamiaispöydän kaveriksi DSR-tuolit ja onneksi juuri mustana, koska musta tuo ryhtiä sisustukseen.

Ehdotin asiakkaalle
 • korkeiden kaappien poisjättämistä suunnitelmasta, jotta saataisiin mahdollisimman paljon työskentelytasoja keittiöön
 • vanerisia työtasoja
 • vetolaatikoita sisälaatikoilla
 • ajattomia lankavetimiä
 • avohyllyjä, jotta keittiöstä tulisi mahdollisimman ilmava
 • klaffipöytää, joka on kätevä; vie klaffi alhaalla vain pienen tilan, mutta avattuna tarjoaa myös laskutilaa esimerkiksi leivontahommissa
 • vanhan puusohvan hankkimista toisaalta tilapäisvuoteeksi ja toisaalta ruokapöydän päädyn istuimeksi
 • seiniä, jotka näyttävät valkoiselta, mutta eivät ole vitivalkoisia
 • seinien runsasta panelointiaAvohyllyt ihanille astioille. Työtason takana sormipaneelit suojattiin lasilevyllä. Tummat pallovalaisimet ryhdistävät.Tein kaksi vaihtoehtoista suunnitelmaa asiakkaalle. Vaikka puuhellan palauttaminen vanhalle paikalleen olisi ihana vaihtoehto, sen yläpuolelle ei voisi sijoittaa kaapistoja eikä myöskään avohyllyjä. Puuhella vaatii yläpuolelleen huuvan, joka pitäisi teettää, eli puuhellan palautus olisi selvästi hinnakkaampi vaihtoehto.

Pyysin kuitenkin tarjouksen huuvasta peltisepänliikkeestä ja selvitin tilaan sopivan pienen puuhellan hintaa.

Lisäksi pyysin tarjouksia kalustemaalauksesta sekä ammattioppilaitoksista että Piikkiön Kalustemaalauksesta, joka lopulta suoritti maalauksen nopeasti.

Pyysin tarjouksen klaffipöydästä ammattioppilaitoksesta, mutta hinta olisi ollut Ikean klaffipöytään verrattuna noin viisinkertainen. Asiakas päätyi Ikean versioon.

Suosittelin asiakkaalle tasomateriaaliksi vaneria, joka on oman kokemukseni mukaan ylivertainen materiaali työtasoiksi. Turkulainen Levy-Jaati toimittaa vanerit mittoihin sahattuna nopeasti, ja vanerit käsitellään vahalla. Vahakäsittelyn voi uusia tarpeen mukaan, ja vaneri kestää myös hiomista. Vanerin reuna on kauniin raidallinen. Vaneritasojen ja vaneristen avohyllyjen hinnaksi tuli alle 200 euroa.Lopulta puuhellahaaveesta luovuttiin ja jättikokoisen huuvan tilalle saatiin säilytystilaa. 

Käsinpiirrettyjä pohjakuvia ja seinäprojektioita suunnitelmasta


Piirsin molemmat huoneet mittakaavassa 1:20 ja sijoittelin kalusteet piirroksiin.Versio 1, puuhellalla (mittakaava 1:20).Versio 1 seinäprojektio A-A.

Versio 1 seinäprojektio B-B.Versio 1 seinäprojektio C-C.
Versio 2, ilman puuhellaa ja yhdellä korkealla kaapilla (mittakaava 1:20)


Mittaamisessa ja piirtämisessä oli kova työ. Kaapistot kävin piirrättämässä Ikeassa, ja muutoksia tehtiin useaan kertaan. En nähnyt järkeä piirtää kaapistoja itse, koska en olisi kuitenkaan muistanut piirtää jokaista sokkelinpätkää, ja Ikeasta saa tulosteena ostoslistan kaikista tarvittavista osista.

Valmistin molemmista versioista kapalevyt, jotka esittelin asiakkaalle.


Lopulta remontti valmistui, ja asiakas jakoi kuvia Facebookissa lopputuloksesta näillä sanoilla:

Keittiöremonttimme on vihdoin valmis. Muutoksen suunnitteli lahjakas, monitaitoinen Tea Sjöblom. Suurkiitos hänelle❤️ ja lämpimät suositukset vastaaviin projekteihin ja varmaan ihan mihin vaan😊. Remontissa avattiin vanha oviaukko keittiön ja kirjasto/ruokailuhuoneen välille. Samalla saatiin lisää tarvittavaa työ- ja säilytystilaa. Erityisesti olemme tyytyväisiä siitä, että Tea osasi ottaa huomioon vanhan talon ominaispiirteet kuitenkin huomioiden modernit vaatimukset ja silti säilytti meidän kodin ja sen yksilöllisyyden. Ja vielä kohtuullisilla kustannuksilla. Tästä projektista jäi oikein hyvä mieli. Hommaa helpotti se, että pidän erittäin paljon vanhoista taloista ja asiakkaat olivat vastaanottavaisia kaikille ehdotuksilleni. Lopputulos oli sekä asiakkaita että minua miellyttävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti