Sivut

tiistai 31. maaliskuuta 2020

Myymälätila-layout | DOG DELI
Myymälätila-layout lemmikkitarvikemyymäläänAsiakkaana Dog DeliSaimme Millan kanssa asiakastyön suunnitella toimivan myymälätilan Kirkkonummella sijaitsevaan lemmikkitarvikemyymälään Dog Deliin. Alunperin tiimissämme oli myös sisustussuunnittelupuolella opiskeleva Anni, mutta aikatauluongelmien vuoksi jouduimme hajottamaan tiimin. Tämä hieman harmittaa, sillä Annin avustuksella olisimme saaneet päätähuimaavan hienot perspektiivikuvat projektista.
Nyt päätin selvitä hommasta käsinpiirretyillä pohjapiirroksella ja seinäprojektioilla. Taitoni eivät riitä piirtämään SketchUpilla näin vinoseinäistä tilaa.

Dog Deli on myymälä ja verkkokauppa, ja on panostanut erityisesti raakaruokaan. Myymälästä löytyy myös kaikenlaisia tarvikkeita lemmikeille.

Myymälätila sijaitsee Kirkkonummen keskustassa, mutta alunperin yrittäjä Anna Korpikangas pyöritti myymälää omakotitalonsa autotallista käsin. Nykyään valikoimassa on raakaruokien lisäksi laadukkaita kuivaruokia ja herkkuja, sekä koiratarvikkeita. Dog Deli hoitaa myös kotiinkuljetuksen Kirkkonummen lähialueella. Dog Delin omistaja on tehnyt verkkokaupan itse. Sivut ovat todella selkeät ja tyylikkäät!Dog Delin myymälätila


Myymälätila on pieni, noin 30 neliötä, ja suuren tilan lattiapinta-alasta vievät massiiviset pakastearkut, joissa raakaruokaa säilytetään.

Arkkupakastimet ovat todella suuret, kaksi niistä on pituudeltaan yli 2,5-metrisiä!


Tila on suhteellisen valoisa, koska siinä on kolme ikkunaa, joista kaksi ulottuu lattiasta kattoon. Tuulikaappi on lasia, samoin ulko-ovi.
Kivijäljitelmämatto tuulikaapin edessä.


Lattia on tummanharmaata vinyylilaattaa tai vastaavaa, ja siinä on muutamia luonnonvalkoisia laattoja rivissä. Tuulikaapin edessä on pieni pala kivijäljitelmämuovimattoa. Lattian vaaleat laatat ja kivijäljitelmämuovimatto tekevät tilasta hieman sekavan.


Tarvikehylly, jonka alaosaan asiakkaat kompastuvat.


Seinämaalit ovat osittain hieman kuluneet, ja tilaan on hiljattain asennettu ilmalämpöpumppu, jonka välittömään läheisyyteen ei kannata laittaa esimerkiksi seinähyllyä.
Yhdellä seinällä on massiiviset liukuovet kiskoineen. Ovet eivät kuitenkaan enää nykypäivänä ole avattavissa.
Asiakas ei ole budjetoinut tilan muutokseen mittavia rahasummia, vaan toivoo apua kalusteiden sijoitteluun.

Myymälätilan korkeus on 2630 mm.
Asiakkaan tarpeet ja toiveetAsiakkaan toiveita ovat

 • verkkokauppatoimintaa varten työpiste
 • myymälän puolelle pieni kassapiste
 • piilopaikka kuormalavoille, joilla tavaraa toimitetaan myymälään
 • piilopaikka pahvilaatikoille, joihin asiakkaiden ostokset pakataan
 • "irtokarkkimyyntipiste", eli tarkoitus olisi myydä herkkuja ja snackseja irtomyyntinä
 • talutushihnat telineeseen, johon asiakkaat eivät kompastu, niinkuin nykyiseen telineeseen

Asiakas kertoi, että myymälätilassa oleva valkoinen arkkupakastin voidaan hävittää, koska siinä on lähinnä noutoa odottavia verkkokaupasta tilattuja ruokia, ja ne mahtuvat kyllä isoihin, oransseihin Mush-pakastimiin yhteen lokeroon. 
Ehdotimme, että noutoa odottavien rehujen lokeron päälle voidaan laminoida "varattu"-kyltti.Massiiviset hyllyt kuivamuonille. Asiakas kertoi, että tiivistämällä saadaan kyllä tarvittavat mahtumaan kahteen 900 mm leveään hyllyyn, ja kolmas osa voidaan poistaa.


Työpiste, jossa hoidetaan verkkokauppatilaukset.Ensin piirsin pohjapiirroksen (niin hyvin kuin pystyin vinoseinäisen tilan piirtämään) mittakaavassa 1:25.Sitten valmistin mittakaavassa 1:25 kaikki isoimmat elementit, joita sijoittelin pohjakuvaan ja tsekkasin mittasuhdeviivaimella, että kulkureitit jäivät tarpeeksi suuriksi.
Yhteydenpitoa asiakkaan kanssa
Asiakas on aurinkoinen persoona, ja hän vastaa viesteihimme joka kerta todella nopeasti. Olemmekin viestineet melko ahkerasti ja ilmoitelleet etäkoulunkäynnin aiheuttamista haasteista tiimityössämme.

Koska nykyinen karanteenitilanne vaikeuttaa kivijalkaliikkeiden aukioloa, hän ilmoittikin meille, että yksi pakastin, josta hän oli jo ajatellut luopuvansa, onkin noussut arvoon arvaamattomaan, ja se pitäisi myös sisällyttää suunnitelmiin, mikäli vain mahdollista.
Valkoisen arkkupakastimen mitat ovat pituus 1200 mm, syvyys 680 mm ja korkeus 860 mm.Versio 1. Tämä oli versio, jonka lopulta lähetin asiakkaalle omana ehdotelmanani. Versio 2.Versio 3.Versio 4.Loppuvaiheessa tekemäni pienoismallit myymälän arkkupakastimista alkoivat olla pyörittelystä melko ruttuisia. Ne kuitenkin auttoivat melkoisesti siinä, että pystyin nopealla tahdilla kokeilemaan eri positioita. 
Kun pakastimet oli laitettu pohjapiirroksen päälle, mittasuhdeviivaimella piti tarkastaa, että joka paikkaan jäi tarvittavan levyiset kulkuväylät.


Päädyin siihen, että luonnostelmistani versio 1 oli paras. Pidän tässä versiossa siitä, että toiseen päätyyn saadaaan kaikki oranssit raakaruokapakastimet. Myymälän toiseen päähän jäävä syvennys maalataan oranssiksi; näin myymälän molempiin päihin saadaan oranssia. Lisäksi syvennyksen oranssi väri tekee syvennyksestä jopa melko tunnelmallisen?

Pohjapiirros ja seinäprojektiot
Asiakkaalle valitsemani pohjapiirros lopullisessa muodossaan.
Ehdotan asiakkaalle seuraavia muutoksia: • Oven eteen iso kuramatto peittämään rumaa kivijäljitelmämuovimattoa
 • Valkoisesta hyllyköstä luovutaan, ja seinään ilmalämpöpumpun alapuolelle kiinnitetään seinään pelkät reiälliset kiskot, johon talutushihnat ripustetaan
 • Kolmannesta syvennyksessä olevasta mustasta hyllystä luovutaan
 • Kirjoituspöytä vaihdetaan nykyistä pienemmäksi
 • Lattian rumat valkoiset laatat peitetään tassuttelua kestävällä lattiatarralla (josta teemme asiakkaalle tarjouksen teippitiedoston piirtämisestä)
 • Pahvilaatikot saadaan piiloon katosta ripustettavan verhon taakse; tämä voidaan toteuttaa "normaalilla" verholla tai vaihtoehtoisesti suoralla kankaalla, jonka ylä- ja alareunaan ommellaan kuja tankoa varten, näin kangas pysyy suorana. Kankaaseen voidaan myös painattaa DogDelin logo tms.Lisäksi ehdotan, että asiakas maalaa (toivottavasti vuokranantajan suosiollisella avustuksella) ilmalämpöpumpun takana olevan seinän valkoisella ja kadunpuoleisen seinän ikkunoiden välisen alueen oranssilla. Samoin syvennys, johon on sijoitettu valkoinen pakastin ja kaksi mustaa hyllyä, maalataan oranssiksi katon alaslaskun alapuolelta. Tämä korostaa syvennystä.Syvennys (seinäprojektio A), johon sijoitetaan kaksi mustaa hyllyä ja valkoinen arkkupakastin. Koko syvennys lukuunottamatta alaslaskua maalataan oranssiksi. Näin syvennys saadaan tunnelmallisemmaksi. Seinään voidaan kiinnittää pieni seinähylly pienille vitamiini- ja lisäravinnepurkeille.Ikkunaton pitkä seinä (seinäprojektio B), jossa on häiritsemässä liukuovet ja johtokouru. Ehdotan johtokourun teippaamista oranssiksi (mitä ei voi peittää, sitä kannattaa korostaa). Seinähyllylle saadaan esille kissanmajoja ja ruokakuppeja. Kaikki myymälään laitettavat taulut (julisteet) kehystetään mustilla kehyksillä ja "irtokarkkimyyntiä" varten tarkoitetut hyllyt voisivat myös olla mustat, koska musta ryhdistää tilaa.


Oma suosikkini (seinäprojektio C), jossa ikkunoiden välissä oleva seinänpätkä on maalattu oranssiksi. Jättikokoisen pakastinarkun yläpuolella on musta seinähylly, jonka päälle saa esille kissanmajoja. Ilmalämpöpumpun alla on kiskot ja kannattimet talutushihnoille. 

Haasteita myymälätilan suunnittelussaHaasteita myymälätilassa on melkoisesti, ja asiakas kertoikin suunnitelleensa jo kokonaan tästä myymälätilasta luopumista, mutta mikäli saamme myymälän suunniteltua pätevämmäksi, hän kuitenkin kertoo jäävänsä tähän tilaan, koska Kirkkonummella on pulaa myymälätilasta.
Haasteita tuottavat: • erikoinen myymälätila; oikeastaan yksikään seinä ei ole suora
 • kapeat ja pitkänomaiset ikkunat, jotka jatkuvat kadun puolella maahan asti; pienessä myymälätilassa on lähes pakko sijoittaa huonekaluja myös ikkunan eteen
 • lattian suoraan linjaan sijoitetut valkoiset laatat, jotka tekevät tilasta todella sekavan, koska seinät ovat kuitenkin täysin vinot
 • kyseessä on vuokratila, joten jättimäisiä lattianvaihtoremontteja ei voi käynnistää
 • myymälän päätuote on raakaruoka, ja pakastimet ovat todella massiivisen kokoiset
 • pakastimien siirto vaatii muuttoporukan, joka on erikoistunut pianojen siirtelyyn
 • tavara toimitetaan kuormalavoilla ja pakataan pahvilaatikoihin, molemmat ovat rumia ja ne pitäisi saada piilotettua
 • seinät ovat kovaa kiveä ja haasteelliset porata

Myymälätilaa.


Kalustesuunnitelma myymälätilaan


Kalusteluettelo ei ole kovinkaan mittava, koska uusia kalusteita ei tarvita paljoakaan.

Ehdotukseni asiakkaalle on • uusi pienempi työpöytä, mikäli pöytä käännetään niinkuin pohjapiirroksessani on, pöydän pituus voisi olla maksimissaan 1000 mm, joten tilaan kävisi esimerkiksi Ikea Micke.
 • hyllykkö irtomyyntituotteille voisi olla esimerkiksi Ikea Fjällbo, mutta kaikki hyllyköt tulisi jotenkin saada kiinnitettyä seinään kaatumisvaaran ehkäisemiseksi. Tämä aiheuttaa taas lisää kiviseinien poraamista....
 • Seinähyllyjä löytyy vaikka minkälaisia edullisesti, ainoa toiveeni on, että hylly olisi suoraviivainen ilman koukeroisia kannattimia ja väriltään musta, esimerkiksi Ikea Bergshult/ Granhult
 • Kuramatto tarvitaan peittämään kivijäljitelmämuovimatto, mutta en tajunnut ottaa muovimattokohdasta mittoja. Toivon, että esimerkiksi Ikea Köge-matto riittäisi peittämään ruman muovimaton
 • Kaikki julisteet voisi kehystää mustilla, ryhdikkäillä kehyksillä, esimerkiksi Ikea Fiskbo-kehyksillä 

Myyntituotteita.Kalusteita pieneen myymälätilaan.Miten onnistuin tässä projektissa?
Onnistuimme mielestäni alkuvaikeuksista huolimatta saamaan kaksi toisistaan melkoisesti poikkeavaa ehdotusta asiakkaalle.
Millan ehdotuksessa on se loistava puoli, että massiivisia pakastimia ei tarvitse liikutella, joka säästää asiakkaan kustannuksia.

Saimme valkoisenkin pakastimen sisällytettyä suunnitelmiimme, vaikka alkupuolen suunnitelmissa olimme helpottuneita, että kyseistä pakastinta ei tarvitse mahduttaa suunnitelmaan.


Se, mitä en onnistunut suunnitelmaani saamaan, oli kuormalavojen piilottaminen. Isot kuormalavat ovat niin järjettömän isoja, että niitä ei pysty piilottamaan mitenkään järkevästi. Ainoa myymälässä oleva tyhjä tila on keittiössä työpöydän takana, ja painavan kuormalavan raahaaminen keittiötilaan ei ole järkevää.
Myöskään pienen kassapisteen saaminen myymälätilaan jäi uupumaan. Kassapiste voidaan ehkä laittaa toisen mustan hyllykön tilalle oranssien pakastimien keskelle, mutta mielestäni luonnollisempi paikka rahan käsittelylle on keittiötilassa sijaitseva työpiste.

Myymälätilasuunnitelma asiakkaan toiveiden mukaanAsiakas on ollut koko ajan hurjan kiinnostunut ja innokas pitämään yhteyttä, ja saimme häneltä pyyntömme mukaisesti parannusehdotuksia suunnitelmaamme.

Milla teki suunnitelman numero 1 ja minä suunnitelman numero 2.
Asiakas päätyi suunnitelmaan numero 1. Isojen pakastinten siirtely vaatii pianojen siirtoon erikoistuneen muuttoporukan, joten niiden siirtäminen on kallista. Millan suunnitelmassa isoja pakastimia ei tarvitse siirtää, joten kyseinen suunnitelma on kustannustehokkaampi.


Asiakas kommentoi mm. seuraavasti:


 • Ihanaa, että versio 1 on edullinen ja helppo toteuttaa.
 • Kiva idea kehystää myymälätilassa olevat julisteet ja hinnastot, näin tilaan saadaan huolitellumpi vaikutelma.
 • Ikean Linnmon Alex on liian pitkä pöytä, mutta Ikea Micke on loistava mitoiltaan. Jos version 2 verhoideaa käytetään, myymälätilaan saisi ehkä toisen samanlaisen pöydän laskutasoksi asiakkaan ostoksille, jotka useimmiten pakataan pahvilaatikkoon, ja pahvilaatikot sekä keittiö saataisiin piiloon verhon taakse.
 • Pystypakastin pitää niin kovaa ääntä, että se olisi mukava saada pois työpisteen läheisyydestä. Pystypakastin mahtuisi ehkä seinä 1 vasempaan nurkkaan.
 • Kuormalavat saisi pois myymälän etuoven läheisyydestä, jos pienemmät pakastimet siirrettäisiin toisinpäin, jolloin valkoisen pakastimen taakse voisi piilottaa kuormalavan ainakin osittain.


DogDeli_3d_kuvat_myymalatila
Asiakkaalle lähetettiin 3D-kuvat myymälätilasta.
Kuvat Milla teki SketchUpilla.

Teimme asiakkaalle myös tarjouksen lattiateippauksista, joita hän piti loistavina peittämään lattiassa olevat rumat valkoiset laatat. Lähetimme myös ehdotuksia (linkit) syviksi hyllytasoiksi ja isommasta kuramatosta, joka peittäisi ruman kivijäljitelmämuovimaton.
Versio 1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti