Sivut

sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Kuvausjärjestely: Yrtit ja kasvikset, Lassen Luomu


Kuvausjärjestely: Kulmalan Puutarhan Lassen Luomu-luomuvihannekset ja yrtit 


Asiakkaamme on Kulmalan Puutarha, joka viljelee Salossa Perniön asemalla luomuvihanneksia ja -yrttejä tuotemerkillä Lassen Luomu.



Lassen Luomun salaatteja, kurkkuja, tomaatteja ja yrttejä löytyy mm. Keskon myymälöistä.
Luomuviljely puutarhalla on alkanut jo vuonna 1996 eli yli 20 vuotta sitten.

Mitä on luomu?

Luomuvihannesten viljely perustuu maan huolelliseen hoitoon ja tehokkaaseen kiertotalouteen. Luomussa ei käytetä teollisia väkilannoitteita vaan eloperäisiä lannoitteita kuten karjanlantaa, viherlannoitusta tai muita luomuun sopivia lannoitevalmisteita (lähde: Pro Luomu).

Asiakkaan tapaaminen ja tutustuminen kasvihuoneviljelyyn

Kävimme asiakkaan luona 13.5.2019 sopimassa kuvauksesta. Samalla nappasimme kuvia kasvihuoneilta. Sovimme, että tulemme seuraavalla kerralla ottamaan kuvia kasvihuoneilta.
Kuvat tuotteista kuvaamme koululla studiolla ja muualla sopivissa paikoissa.




Yleiskuva kasvihuoneelta, kuvassa ei-niin-kuvauksellinen paikka kasvihuoneilta.

Aina oppii uutta; tässä taulussa on tietoa kurkun vihollisista.

Kurkunkukkia.





Toimeksianto ja kuvauksista sopiminen


Asiakas toivoi kuvia mainoksiin ja nettisivuille, jotka uusittu edellisen kerran noin kolme vuotta sitten. Hän halusi ajanmukaistaa nettisivujen ilmeen kokonaan, ja kertoi toivovansa kuvia, joissa ei ole esimerkiksi pelkkää tomaatin tuotekuvaa; kuvien pitäisi olla herkullisia ja herättää asiakkaassa inspiraation ryhtyä kokkailemaan.

Instagram ja Facebook puuttuvat kokonaan, ja kiireinen yrittäjä mietti jopa somekanavien hoitamista ulkopuolisen palveluntarjoajan toimesta, koska aika ei riitä kaikkeen. Somekuvat voisivat sisältää jopa reseptejä, tai ainakin herätteitä kokkaamiseen luomuvihanneksista ja -yrteistä.

Kuvissa saa näkyä ihmisiä.
Kuvien toivotaan olevan selkeitä ja yksinkertaisia ilman turhaa kikkailua; liian koristeellinen linja ei miellytä asiakasta.

Kulmalan Puutarhan kohderyhmänä on luomuostajat.

Basilikavauvat kasvamassa aikuisiksi.

Valokuvauksen lyhyt oppimäärä


Käytimme kuvauksessa sekä Canon- että Nikon-merkkisiä kameroita. 
Opin laittamaan kameran alivalotukselle ja "sarjatulittamaan" kuvia harjoitellessamme liikkeen pysäyttämistä sun muita kikkailuja, mutta tärkeimmät säätelyt kamerassa ovat yksinkertaistetulla kansankielellä:

F-arvo: 
Mitä pienempi F-arvo, sitä pienemmälle alalle kuvassa kamera tarkentaa. Suurella aukolla eli pienellä F-luvulla päästään sumeisiin taustoihin.
Pienellä aukolla eli isolla F-luvulla tulee suuri syväterävyys, eli kuvassa on kaikki terävää. 

Tämän kuvauksen aikana huomasin, että rakastan kuvia (ainakin yrteistä ja vihanneksista), jotka on otettu F-arvolla 2,8 - 4. 


ISO-arvo:
Mitä matalampi ISO-arvo, sen vähemmän herkkä kenno on valolle ja kohina on pienempää. Useimmiten kamera kannattaa pitää automaatilla, jolloin kamera itse valitsee mahdollisimman sopivan ISO-arvon. Kamera pyrkii pitämään lukeman mahdollisimman matalana. 
Korkeaa ISO-arvoa joutuu yleensä käyttämään kun kuvaa hämärässä.


Suljinaika: 
Kuvaaja päättää syväterävyyden ja kamera hoitaa suljinajan. Suljinaika ilmoitetaan sekunnin murto-osina. Yksinkertaisesti suljinaika tarkoittaa sitä, kuinka kauan kuvaa otetaan. Kun suljinaika pitenee, tarvitaan jalustaa. 

Näistä löytyy lisää infoa esimerkiksi näistä blogeista: https://www.mikkosaari.fi/ ja https://kamerakoulu.fi 



Ideointi ennen tuotteiden kuvaamista ja kuvauksen aikataulutus


Ihan ensimmäisenä valmistin Pinterest-taulun. Minua inspiroi valtavasti tummanpuhuvat kuvat, joten toivoin kuvattavaksi syvänvihreää basilikaa ja tummia tomaatteja. Pinnasin tauluuni lyhyessä ajassa lähes sata kuvaa kasviksista ja yrteistä.



Sen jälkeen piirtelin luonnoksia parhaimmista ideoista.

Luonnostelua.



Valmistin myös Moodboardin, jossa oli se, mitä päätin ujuttaa valokuviin: alivalotuksella otettuja kuvia, maalaisuutta henkivää kuvausrekvisiittaa kuten hai-saappaat ja herkullisia ruoka-annoksia, jotka on valmistettu Lassen Luomu-tuotteista ilman kikkailua.

Erikoinen kännykällä rakenneltu moodboard.



Lähiviikkoina olemme puhuneet paljon aikataulutuksesta ja itsensä johtamisesta. Minulla on näissä kummassakin paljon petrattavaa.
Kiinteät sovitut ajat (eli tapaamiset asiakkaan kanssa) olen merkinnyt kellonajoilla kalenteriini, kaikki muut merkinnät ovat vain muistutuksia, mitä kyseisenä päivänä olen suunnitellut tekeväni.

Ensimmäisen viikon tiistai, keskiviikko ja torstai menivät kokonaan kuvaamisessa lounas- ja kahvitaukoja lukuunottamatta. Tämäntyyppistä kuvattavaa kuvattaessa pitää muistaa, että mikäli kuvaukset jakaa kahdelle viikolle, viikonloppuna kuvattava tuote saattaa pilaantua ja nuupahtaa sellaiseen kuntoon, että se ei enää ole houkuttelevan näköinen kuvassa.



Itsensä johtamista: huteraa aikataulutusta.






Ensimmäiset kuvat 

Saimme valtavat määrät kuvattavaa: laatikoittain kurkkuja, salaatteja, yrttejä ja erivärisiä tomaatteja.

Laatikkokaupalla kuvattavaa.

Kahmin kotoa kaapeista kuvausrekvisiittaa, kuten pärekorin, kaisloista tehdyn kassin, vanhan puisen haravan, puisia kulhoja, merisuolaa ja maustepippureita.

Oikeassa elämässä en käyttäisi maustepippuria tomaattisalaatin päälle, mutta kuvauksissa maustepippuri on mustapippuria näyttävämpää.




Kaupasta haimme sitruunan, kylmäsavulohta, maalaiscroissanteja ja mozzarellaa.


Lisää kuvausrekvisiittaa,


Rakensimme erilaisia kuvauspisteitä, joissa oli erilaisia tunnelmia. Kuvien tunnelma vaihtuu täysin, jos ne kuvataan kiiltävällä marmorilaatalla tai patinoituneella puulla.

Yksi Artekin pöytä, kaksi erilaista tunnelmaa.

Rakentelimme pieniä ruoka-annoksia ja heittelimme annosten ympärille rennolla otteella yrttejä ja mausteita.

Kasviksia rantakassiin.

Kurkkua, kurkkua, kurkkua.




Milla rakentaa maalaiscroissantia kuvattavaksi.

Ensimmäiset kuvat 


Räpsimme kuvia satamäärin, kärräsimme ostoskärryissä salaatti- ja yrttivuorta pitkin koulun pihaa ja otimme kuvia eri valaistuksissa. 
Kokeilimme jopa sellaisia asioita, joita ei alkuvaiheessa välttämättä kannata kokeilla; yritimme alivalottaa kuvia mustanpuhuviksi rakentamassamme teltassa, mutta pitkän suljinajan vuoksi kuvista tuli hieman tärähtäneitä koska käytössämme ei ollut puomia kameran jalustan lisäksi. 

Ilahduimme ensimmäisistä otoksista:





Toinen kuvauspäivä


Pakkasimme kaikki kuvattavat luomuvihannekset ja -yrtit ostoskärryihin ja lähdimme kuvaamaan niitä yllättävään ympäristöön eli läheiseen alikulkutunneliin graffitiseinää vasten.

Kuvausjärjestelijä työssään.


Graffitiseinä kuvaustaustana.





Kolmas kuvauspäivä


Tässä vaiheessa olimme jo täysin ihastuneita uusiin ystäviimme Tomaattiin, Kurkkuun ja Basilikaan, ja uusia ideoita kumpusi koko ajan. Piti piirtää lisää luonnoksia, ja päätimme yrittää tehdä kuvia, joissa oliiviöljyä kaadetaan salaattiin.

Olin myös edelleen innoissani alivalotuksen tunnelmasta, ja vietin aikaani mustista kapalevyistä rakentamassamme kuvauspömpelissä. Huomasin myös pitäväni todella paljon lähikuvista, joissa F-arvo on 2.8 - 3,5 (pieni syväterävyys) eli aukko suuri.






Nyt luonnoksia syntyi niin vauhdilla, että värikyniä ei ehtinyt edes kaivaa esiin.





Ja eikun taas rakentamaan uusia ruoka-annoksia.
Kolmantena päivänä riehuttiin pinkkien kumisaappaiden ja salaatilla täytetyn rantakassin kanssa koulun pihassa. Huomatkaa jo hieman lysähtänyt olemus, mutta hymy ei hyydy millään.

Kolmantena päivänä jäimme koulun jälkeen hengailemaan studioon tarkoituksenamme kuvata pysäytettyä kuvaa. Suunnittelimme, että kaadamme oliiviöljyä valmistamaamme salaattiin. Pysäytetyn kuvan kuvaaminen oli todella haastavaa, ja lopulta saimme oliiviöljyn sijasta paremmat kuvat merisuolan ripottelusta. 

Onneksi Millalla on kokemusta pysäytetyn kuvan ottamisesta, ja hän tajusi ehdottaa heti aluksi, että öljyä/ suolaa kannattaa kaataa ensin tyhjälle lautaselle ja vaihtaa vasta juuri ennen lopullisia kuvia kaadettavaksi kohteeksi herkullinen salaatti; ennen kuin löysimme sopivat arvot kameraan, olimme kaataneet jo varmaan kilon suolaa lautaselle ja ottaneet täysin käyttökelvottomia kuvia!

Ripottelimme merisuolaa siis ensin tyhjälle lautaselle ja sitten vasta salaattiin. 
Lopulta vaatteet ja studion pöytä oli ihan öljyssä ja suolassa, ja kuvat onnistuivat edelleen vain jotenkuten. 
Päätimme perehtyä aiheeseen (pysäytetty kuva) ja GIF-animaation tekemiseen suolanripottelusta ja öljynkaatelusta perusteellisesti vasta sitten, jos saamme asiakkaalta toimeksiannon päivittää yrityksen somekanavia. 





Kuvankäyttösopimus ja kuvien tallentaminen oikeassa muodossa ja oikein nimettynä


Olemme hioneet kuvankäyttösopimuksen mahdollisimman yksinkertaiseen muotoon:


VALOKUVAN KÄYTTÖSOPIMUS

ASIAKAS:

VALOKUVAAJA:

SOPIMUKSEN KOHDE:
Käyttöoikeus seuraavaan valokuvaan / valokuviin ( Lyhyt kuvaus / kuva )




KÄYTTÖ:

Tällä sopimuksella luovutetaan asiakkaalle oikeus käyttää ja julkaista edellämainittuja teoksia medioista riippumatta. Julkaisun jälkeen valokuvaaja saa käyttää kuvia oman osaamisensa markkinointiin.

Kuvien yhteydessä mainittava kuvaajan nimi.



PAIKKA JA AIKA:

___________________________________

Asiakas: Valokuvaaja:

_______________________________ _______________________________
Allekirjoitus Allekirjoitus

_______________________________ _______________________________
Nimenselvennys Nimenselvennys




Digitaalinen kuva muodostuu pikseleistä eli pienistä erivärisistä neliöistä, jotka yhdessä muodostavat kuvan. Mitä enemmän pikseleitä on, sitä tarkempi kuva muodostuu.
Käsiteltyäni kuvat tallensin ne kahteen eri kansioon, eli mikäli kuvia käytetään painotuotteisiin, kuvien pitää olla 300 pixels per inch (PPI) ja mikäli kuvia käytetään somejulkaisuihin, 72 pixels per inch on riittävä.

Kuvausjärjestely on valmis


Tämä kuvausjärjestely sujui melkoisen kivuttomasti alusta loppuun. Kuvista tuli todella hienoja!

Olen oppinut paljon kameran käytöstä, varsinkin syväterävyydestä. Olen tutkinut taustoja ja tehnyt sommitelmia, ja todennut, että tässä yrttien ja vihannestenkin kuvaamisessa vähemmän on enemmän. Paitsi kun kyse on tomaateista, enemmän on enemmän 💖

Olen ihmetellyt sitä, että yleensä kuvausjärjestelyssä valaistuksen miettimiseen menee hurjasti aikaa, mutta nyt valo-ongelmat loistivat poissaolollaan. Tässä muutama otos onnistumisistamme:




Valmis ig-kuva asiakkaalle, tallennettu muodossa 72 PPI, KulmalanPuutarha_tilli_kuvasuhde_1_1_F3,5_ISO100.jpg


Valmis Ig-kuva asiakkaalle, KulmalanPuutarha_tomaatti_alivalotus_ISO500_F3,5.jpg




Valmis kuva kansioituna muodossa 300 PPI KulmalanPuutarha_kasvihuone_persilja_lahikuva_RGB_kuvasuhde_1_1_ISO125_F3,5.jp



Valmis kuva kansioituna muodossa 300 PPI
KulmalanPuutarha_tomaatti_tietosanakirja_kuvasuhde_1_1_F2,8_ISO160.jpg


Valmis kuva kansioituna muodossa 300 PPI
KulmalanPuutarha_kasvihuone_tomaatti_RGB_kuvasuhde_1_1_ISO125_F2,8.jpg










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti