Sivut

torstai 13. helmikuuta 2020

Värioppia | Värit graafisen suunnittelun maailmassaVärien opiskelu alkoi värikylvyllä.


Värin ominaisuudet: sävy, kylläisyys ja valööri


Väri syntyy valosta, ellei ole valoa, ei ole myöskään värejä.

Sävy on värin paikka spektrissä.

Kylläisyys on värin pigmenttipitoisuus ja puhtaus eli kirkkautta tai himmeyttä; värit ovat sitä kylläisempiä, mitä lähempänä ne ovat väriympyrän väriä. Kun väriä murretaan vastavärillä tai siihen lisätään mustaa, sen kylläisyys vähenee.

Valööri on värin valoisuus/ tummuusaste.Väriharmoniat; vastaväriharmonia, lähiväriharmonia, valööriharmoniaVäriharmonia tarkoittaa värien yhteensopivuutta. 

Vastaväriharmoniassa valitaan vastaväripareja, kuten punainen ja vihreä, sininen ja oranssi tai keltainen ja violetti.

Lähiväriharmoniassa valitaan värejä, jotka sijaitsevat väriympyrässä vierekkäin, kuten sininen, sinivihreä ja vihreä (enintään viisi väriympyrän vierekkäistä sävyä).

Valööriharmoniassa valitaan yksi väri, jonka eri tummuusasteet muodostavat harmonian.Väriympyrä. Ulkokehällä väri on kylläisimmillään.Painoväri; spottiväri, CMYK ja RAL


Pantone-värikartta ja RAL-värijärjestelmä

Spottivärit ovat valmiiksi sekoitettuja väriaineita, joita käytetään prosessiväriaineiden (CMYK) sijasta tai lisänä. 
Spottivärien etu on, että väri voidaan toistaa aina samanlaisena olosuhteista riippumatta. Tämä on tärkeää esimerkiksi logojen kohdalla. Spottiväreissä värit ovat valmiiksi sekoitettuja ja ne painetaan kerralla eli täysin päinvastoin kuin CMYK-järjestelmässä, jossa jokainen sävy sekoitetaan neljästä väristä, joista jokainen väri painetaan erikseen. Spottiväreillä voidaan toistaa myös metalli- ja neonvärejä, joka ei onnistu CMYK-väreillä.

Pantone Matching System (PMS) on standardiksi muodostunut painoteollisuuden värijärjestelmä, ja Pantone-värejä käytetään spottiväreinä. Värijärjestelmässä on lähes 5000 väriä, jotka on jaettu printti- ja pakkaussuunnitteluun tarkoitettuihin väreihin sekä vaatetus- ja tuotesuunnittelussa tarkoitettuihin väreihin.
Pantone valitsee joka vuosi vuoden värin. Värivalinta pyrkii kuvastamaan sitä, mihin suuntaan trendit ja design ovat menossa. 

Vuoden väri 2020, klassinen sininen.


Pantonen vuoden värejä vuosien varrelta.

RAL on teollisuusmaaleissa käytettävä väri, ja RAL-värejä käytetään mm. kun maalataan autoja.
Suomen Standardisoimisliitto myy RAL-värikarttoja.

RAL-värikartta.
Päällystetty vai päällystämätön painopaperi
Painotuotteessa alustalla on suuri vaikutus väreihin. Päällystetty paperi (coated) toistaa paremmin kirkkaat värit ja sitä käytetään esimerkiksi lehden kannessa. Se on hieman kalliimpaa kuin päällystämätön paperi. Päällystämätön paperi (uncoated) on matta ja se soveltuu parhaiten tekstijulkaisuihin.

Molemmille paperilaaduille on omat värikartat.

Eri paperilaadut eri käyttötarkoituksiin.Perspektiivioppia 


Perspektiivityyppejä on useita, kuten esimerkiksi 

  • pakopisteperspektiivi
  • arvoperspektiivi
  • ilmaperspektiivi 
  • sammakkoperspektiivi
Perspektiivi on kuvataiteessa keino kuvata litteässä kuvassa esineiden tai ihmisten sijaintia ja etäisyyttä.

Värillä saadaan myös aikaan illuusioita ja perspektiivivaikutelmaa.
Testasimme eri taustavärillä, mikä yhdistelmä sai aikaan värin "tulemisen eteen" tai sen "uppoamisen syvälle".Syvyysoppia väreillä.
Emme ole ainoita, jotka leikkivät väreillä. Löysin amerikkalaisen professorin David Novickin kehittämän konfetti-illuusion, jossa samanväristen ympyröiden värit muuttuvat uskomattomasti. Illuusio on vielä voimakkaampi, jos kuvaa katsoo kauempaa.


Konfetti-illuusio.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti