Nettisivut ja hakukoneoptimointi
Blogia kirjoittaessa olen tutustunut hakukoneoptimointiin. Tajusin jossain vaiheessa kevättä, että moni hankkii yritykselle nettisivut, ja sen jälkeen maksaa eri toimijalle hakukoneoptimoinnista.
Vaikka nettisivut ja niiden hakukoneoptimointi on tylsältä kuulostavaa puuhaa, olen tajunnut, että tällä hetkellä hakukoneoptimoitujen nettisivujen rakentelu voi kuitenkin olla "se juttu", joka tuo rahaa kassaan.
Saattaa olla, että viiden vuoden sisällä hakukoneoptimoinnista tulee kansalaistaitoa ja peruskoulussa opetettavaa normaalia puuhastelua, mutta vielä tällä hetkellä hakukoneoptimoinnista ollaan valmiita maksamaan.
Minua kiinnostaa nettisivuissa eniten visuaalisuus, mutta pikkuhiljaa olen saanut itseni kiinnostumaan jopa "taustaraudasta".
Olemme tehneet
Millan kanssa nettisivuja kolmelle eri alustalle. Koska koulussa olemme opiskelleet ainoastaan hakukoneoptimointia, on kaikki nettisivujen rakentamiseen liittyvä tieto pitänyt etsiä ja harjoitella alusta asti itse.
Jokainen nettisivuprojekti on ollut erilainen, ja jokainen on ollut erittäin opettava. Moneen kertaan olemme repineet hiuksia päästämme ja katuneet, että olemme ottaneet projekteja suoritettavaksemme, koska on tuntunut siltä, että taitomme eivät kertakaikkiaan riitä nettisivujen rakentamiseen.
Jälkikäteen ajateltuna hiustenrepiminen on ollut kuitenkin kannattavaa. Olen nyt kesän aikana tehnyt liiketoimintasuunnitelmaa, ja yhdessä yritysneuvojan kanssa olemme päätyneet siihen, että nettisivujen suunnittelu ja toteutus on se, joka on tällä hetkellä varmin "sisäänheittotuote".
|
Omien sivujen hakukoneoptimointi on huipussaan 😬 Hakusanoilla "graafinen suunnittelu Salo" löydymme ensimmäisenä heti maksettujen mainosten jälkeen. |
Nettisivujen suunnittelu ja toteutus
Suunnittelussa pitää ottaa huomioon monia asioita. Olemme kartoittaneet ensin asiakkaan toiveet ja sitten tehneet suunnitelman sivuista paperille.
Huomionarvoisia asioita ovat mm.
- visuaalinen ilme; värit ja fontit
- houkutteleva aloitussivu
- selkeät, oikeakieliset ja helppolukuiset tekstit, sekä selkeät toimintakehotteet
- hyvälaatuiset kuvat sopivassa koossa, kuvien nimeäminen
- hakukoneoptimointi kaikille nettisivuston sivuille
- mobiiliystävällisyys, koska useimmiten sivuja selataan nykyään tabletilla tai kännykällä
- sivujen liittäminen analyysiohjelmaan
- mahdollinen Facebook-pikselin vienti nettisivuille
- sivujen nopeus
- sivuilla tulisi olla paljon tekstiä ja uutta sisältöä (esimerkiksi blogitekstejä), jotka auttavat hakukoneita löytämään sivut
Sivuille saapuneen henkilön tulisi viihtyä sivuilla ja viettää niillä mahdollisimman paljon aikaa. Hänet tulisi myös saada kiinnostumaan esimerkiksi myytävästä tuotteesta tai palvelusta tai tilaamaan uutiskirje.
Itse pidän "väljistä" sivuista, joissa on paljon tyhjää tilaa. Tekstissä tulee olla kunnolliset kappalejaot ja kuvissa suoja-alueet.
Valitettavasti tekstit monella nettisivulla ovat niin epämääräisiä, että niihin tulisi kiinnittää paljon enemmän huomiota ja oikoluettaa tekstit sisällöntuottamiseen ja oikeakielisyyteen perehtyneellä henkilöllä.
Suojattu yhteys nettisivuille
Hakukone suosii suojattuja sivustoja.
Tällä rakkaalla lapsella on monta eri nimeä, kuten SSL-sertifikaatti, SSL-suojaus, SSL-salaus ja https-sertifikaatti.
Tällä suojauksella saadaan salattua yhteys nettisivuilla vierailevan kävijän ja palvelimen välillä. Kun yhteys on salattu, esimerkiksi luottokorttitietoja ei päästä hakkeroimaan.
Suojatun sivuston osoiterivillä näkyy lukon kuva ja osoite alkaa kirjaimilla
https://.
SSL-suojaus tarvitaan ehdottomasti verkkokaupoissa ja sellaisilla sivuilla, joissa on esimerkiksi yhteydenottolomake, johon asiakas voi kirjata omat tietonsa.
Muutenkaan ei näytä kovin luotettavalta, jos osoiterivi alkaa sanoilla "ei turvallinen".
Ja kuten sanottu, hakukone pitää enemmän suojatuista sivuista.
Nettisivujen testaus
Hakukoneoptimointia, sivujen turvallisuutta ja mobiiliresponsiivisuutta voi testata erilaisilla ilmaisilla ohjelmilla, kuten Graderilla. Sivut voivat onnistua, mutta ne eivät pysy samalla tasolla, mikäli sivuilla ei tapahdu mitään (esimerkiksi julkaista uusia asiantuntija-artikkeleja tai blogitekstejä).
Omilla sivuillamme meillä on tällä hetkellä haasteita sivuston nopeudessa. Olemme pienentäneet kuvia ja poistaneet hennon vaaleanpunervan taustavärin, mutta sivusto latautuu toimenpiteistä huolimatta erittäin hitaasti.
Optimaalinen tilanne on, jos sivu latautuu noin viidessä sekunnissa; hitaasti latautuvat sivut saavat vierailijan poistumaan sivuilta samantien.
Uusi sisältö nettisivuilla tuo lisää hakukonenäkyvyyttä
Nettisivuille kannattaa tuottaa esimerkiksi asiantuntija-artikkeleita tai blogitekstejä, koska hakukoneet pitävät suuresta tekstimäärästä.
Muutoinkin artikkelien lisääminen nettisivujen blogiosioon kannattaa; kun sivuilla tapahtuu koko ajan jotain, asiakas saa nettisivujen perusteella mielikuvan elävästä ja ajan hermolla olevasta yrityksestä.
Facebook-pikseli on hyödyllinen Facebook-markkinoinnissa
Tämän pikselin olemme upottaneet omille ja Jännärin Laki Oy:n nettisivuille.
Pikseli ei sinänsä liity nettisivujen rakentamiseen eikä ole pakollinen.
Facebook-pikseli on JavaScript-seurantakoodi, jonka avulla kerätään tietoa verkkosivulla vierailleesta henkilöstä, ja sitä voidaan hyödyntää maksullisessa Facebook-mainonnassa.
Yksinkertaisesti homma toimii näin: Etsit Googlesta tietoa hakusanalla "avioehtosopimus", ja päädyt esimerkiksi Jännärin Laki Oy:n nettisivuille.
Kun seuraavan kerran menet Facebookiin, aikajanallesi saattaa ilmestyä Jännärin Laki Oy:n maksettu mainos, joka ehkä antaa sinulle kimmokkeen palata takaisin Jännärin Laki Oy:n nettisivuille tai jopa ottamaan yhteyttä palveluntarjoajaan.
Mahdollisuuksia on myös luoda kaksoisolentokohderyhmiä; maksettua mainosta tarjotaan muillekin mahdollisesti samalla tavoin käyttäytyville henkilöille. Mahdollinen samankaltaisuus saattaa olla esimerkiksi tiettyihin Facebook-ryhmiin kuuluminen (esimerkiksi Häät 2021-ryhmä tai muu vastaava yhteisö, jolle Jännärin Laki Oy:n laatima avioehtosopimus voi olla houkutteleva asia).
Erilaisia nettisivualustoja
Olemme tehneet nettisivuja kolmelle eri alustalle:
Ensimmäinen projektimme nettisivujen saralla oli nettisivut omalle yrityksellemme
VisualTM. Nämä sivut toteutettiin WIX-alustalle.
|
WIX-nettisivun hallintapaneeli. |
Kolmas nettisivuprojektimme (Mathildedalin Keskuspuiston verkkosivut) oli WordPress-alustalle, ja nähtävästi WordPressistä on tulossa pitkäaikainen elämänkumppanimme.
WordPress
WordPress on maailman suosituin alusta. Olemme monta kertaa päätä seinään lyödessämme miettineet, miksi näin on?
Mietintöjemme jälkeen olemme tulleet tulokseen, että WordPress on
- ilmainen (toki maksullisiakin teemoja on)
- lähes rajattomasti muokattava ja kustomoitavissa
- WordPressillä rakennettu alusta on jo valmiiksi hyvin hakukoneoptimoitu, ja lisää optimointia on hankittavissa lisäosilla (kuten Yoast SEO-plugin)
- tietoturvallinen
Koska WordPress on niin suosittu, sen ympärillä pyörii aktiivinen yhteisö, ja apua sekä vertaistukea on saatavilla mm. Facebook-ryhmässä. Päivittäin palstalle tulee jopa kymmeniä keskustelunaloituksia ja kysymyksiä. Olemme saaneet ryhmästä paljon vinkkejä, mutta osa keskusteluista on liikkunut sillä tasolla, että emme ole ymmärtäneet tekstistä yhtään mitään.
Satunnainen sunnuntairakentelija saattaa saada nettisivut rakennettua perusteemalla ilman kikkailuja.Mikäli sivuja halutaan muokata enemmän tai vierailla koodipuolella, WordPressiin tarvitsee perehtyä - paljon!
Muokkaus tapahtuu hallintapaneeliin ladattavilla lisäpalikoilla eli plugineilla eli "liitännäisillä". Näitä palikoita saa olla päivittämässä todella useasti, usein viikottain.
Nettisivujen rakentaja jääkin nähtävästi yleensä avioliittoon asiakkaansa kanssa, joka maksaa sivujen ylläpidosta esimerkiksi 30 euroa kuukaudessa.
|
Mathildedalin Keskuspuiston sivuille liitettyjä lisäpalikoita. Osa on poistettu matkan varrella. |
Sivusta pitää luoda lapsiteema, jos haluaa koskea teeman koodiin. Koodiin on pakko koskea esimerkiksi siinä vaiheessa, jos haluaa poistaa nettisivujen alalaidasta tekstin "Tämän palvelun tarjoaa WordPress".
Kun asennettuun teeman koodiin on tehnyt muutoksia, ja teemaan tulee päivitys uudempaan versioon, kaikki teemaan tehdyt muutokset menettää. Kun räätälöinnit on tehty lapsiteemaan, isäntäteemaan tehty päivitys ei kadota muutoksia.
Sivuista tehdään säännöllisesti varmuuskopioita, jotka tallennetaan Dropboxiin tai GoogleDriveen.
WordPress vaatii askartelua todella useasti.
Mathildedalin Keskuspuiston nettisivut
Aikataulu oli tiukka, ja jouduimme tekemään myös viikonloppuna töitä tämän projektin eteen. Asiakkaalla oli valmiina logo, jonka perusteella nettisivujen väreiksi valikoituivat vihreä ja valkoinen.
Emme tuottaneet tekstiä tai kuvia sivuille.
SL-Systems toteutti ajanvarauskalenterin sivuille, ja saimme sen liitettyä sivuille moneen eri kohtaan vihreän "nappulan" taakse.
|
Nappula "Varaa aika" vie ajanvarauskalenteriin. |
Asiakkaan toiveita olivat
- nettisivut, joissa ei ole lainkaan alasivuja, vaan kaikki on yhdellä sivulla
- nettisivuille haluttiin ehdottomasti ankkuroitu kuva, jonka päällä tekstipalkki liikkuu
|
Hakukoneoptimoinnissa olemme jo aika mestareita! |
|
Myös mobiilissa sivut skaalautuvat moitteettomasti. |
Tämä projekti oli erittäin opettavainen, monella tavalla.
Miten olemme onnistuneet WordPress-projektissamme?
Tiedon hankkiminen
Tiedonhankintaan on mennyt välillä kokonaisia päiviä. Olemme katsoneet videoita, lukeneet blogeja, osallistuneet webinaareihin ja surffaneet netissä. Välillä olemme katsoneet samaa videota moneen kertaan edestakaisin ja välillä olemme katsoneet jopa ranskankielisiä videoita.
Tiedonhankinnassa ja sinnikkyydessä olemme onnistuneet kympin arvoisesti!
Tuntuu, että olemme täysin aloittelijoita tässä vaiheessa nettisivujen rakentamisessa, ja olo on ollut monta kertaa jopa lohduton. Tällä hetkellä arvomme edelleen, ajammeko uuden PHP-version WordPress-sivulle tai uskaltaudummeko kloonaamaan multisite-version englanninkielisestä sivusta, joka tällä hetkellä on sivuilla alasivuna.
Välillä sentään olemme päässeet iloisempiin tunnelmiin, kun olemme tajunneet, että pari vuotta sitten emme edes suurinpiirtein tienneet, mitä tarkoittaa hakukoneoptimointi.
Projektien aikataulutus
Aikataulutus on toiminut meille tyypilliseen tapaan. Olemme kurinalaisesti aloittaneet joka aamu kello 9 Teams-aamupalaverilla. Työpäivät ovat pääsääntöisesti sujuneet täyspitkän kaavan mukaan minimaalisella ruokatunnilla ilman kahvitaukoja.
Välillä olemme jakaneet tehtäviä ja pitäneet palavereja useamman kerran päivässä. Välillä olemme pitäneet lähes kahdeksan tunnin pituisia maratonpalavereja ja tehneet esimerkiksi koodimuutoksia niin, että Milla on vääntänyt rautaa ja minä olen lukenut ääneen hänelle ohjeita 50 kilometrin päässä.
Aikataulut ovat menneet pieleen monta kertaa tiedonhankinnan työläyden takia.
Tiimityön onnistuminen ja vuorovaikutus
Tiimityö onnistui loistavasti jälleen kerran. Vahvuutemme ovat erilaiset, ja täydennämme hienosti toisiamme projektien eteenpäinviennissä.
Huumoria ei ole unohdettu, ja sitä on todella tarvittu tässä projektissa monta kertaa (päivittäin).
|
Teams on nykyään luonteva osa jokapäiväistä elämää! |
Olen edelleen enemmän kiinnostunut nettisivujen visuaalisesta ilmeestä ja sisällöntuotannosta kuin teknisestä koodaamisesta.
Oma arvio projektin onnistumisesta
Mathildedalin Keskuspuiston nettisivujen rakentaminen on ollut erittäin opettavainen retki WordPressin ihmeelliseen maailmaan, ja tämä on saattanut viitoittaa meille täysin erilaisen yrittäjäpolun, mitä muutama kuukausi sitten olisimme ajatelleet.
Plussat:
- opimme hurjasti uutta
- sivujen ulkoasu onnistui; sivut ovat selkeät, ilmavat, "sukupuolettomat" ja urheilulliset
- kuvat on ankkuroitu nettisivujen taustaan, ja tekstipalkit kelluvat niiden päällä
- sivujen rakenne on suomenkielisiltä osilta asiakkaan toiveen mukainen
- hakukoneoptimointi on onnistunut, vaikka emme ole muokanneet asiakkaan toimittamaa tekstiä hakukoneoptimoiduksi (olemme ainoastaan korjanneet kirjoitusvirheet)
Miinukset:
- olisi ollut mukavampi tehdä kokonainen projekti logoineen ja kuvineen, sekä mahdollisesti myös teksteineen
- tekstin osuus sivuilla on mielestäni liiallinen, mutta toteutimme sivut asiakkaan toiveiden mukaisesti
- asiakkaan edustaja päivitti sivuille uusia kuvia, joiden mukana hävisivät aiempiin kuviin lisätyt alt-tekstit
- aikataulu oli aivan liian tiukka
- teimme turhaa työtä (myös sen yhden viikonlopun), koska asiakas ei maininnut webhotellin avanneen domainiin liitetyn teeman, jota olisimme suoraan pystyneet muokkaamaan
- asiakkaan valitsema webhotelli ei antanut mitään puhelintukea, ja esimerkiksi SSL-sertifikaatin käyttöönotosta piti tiedustella hitaasti sähköpostitse