Sivut

maanantai 6. huhtikuuta 2020

Oman työn tuotteistaminen



Portfolion suunnittelu



En ole koskaan aikaisemmin elämässäni tehnyt portfoliota, ja nyt sellainen pitäisi tehdä, mahdollisimman visuaalinen tietenkin.



Curriculum Vitae


Aloitin helpoimmasta päästä, eli CV:n suunnittelusta. En halua perinteistä CV:tä nettiin; en halua työtarjouksia, vaan asiakasprojekteja yrittäjänä.

Kirjoitettuani käymäni koulutukset ja työkokemukseni paperille, tajusin, että luettelo näytti lähinnä surkuhupaisalta. Olen ollut 20 vuotta samassa työpaikassa ennen nykyistä opiskeluani.
En usko, että ylioppilastutkinto vuodelta 1989 saa yhtään asiakasta tilaamaan graafista suunnittelua minulta. Aion kuitenkin laittaa LinkedIn-profiiliini ja portfoliooni kuvan itsestäni, ja kuvasta pystyy heikkonäköisempikin päättelemään, että lukio on käyty jo viime vuosituhannella.

Ajattelin siis tiivistää CV-osuuden erittäin niukaksi. Tein luonnosteluja Illustratorilla.

Fontiksi valikoitui Abril Fatface. Päätin kirjoittaa kaiken tekstin ainoastaan pienillä kirjaimilla.




Erittäin tiivistetty CV.




Miellekartta

Tämä oli paras osuus koko hommassa! Ensimmäisenä suljin tietokoneen ja levittäydyin sohvannurkkaan A3-lehtiön ja lyijykynän kanssa. Lähetin viestejä parille kaverilleni ja pyysin heiltäkin apua luonteeni analysoimisessa. Aiemmin olin jo oppitunnilla kirjoittanut Excel-taulukkoon arvioita siitä, miten olin toiminut eri projekteissa.




Analyysi toimimisesta seitsemässä eri projektissa.


Olen luonneanalyyseista erittäin kiinnostunut, ja luulen tuntevani itseni hyvin.


Excel-taulukossa minut yllätti se, että olin saanut itseltäni melko hyvät pisteet kärsivällisyydessä; pikemminkin olen aina pitänyt itseäni kärsimättömänä luonteena, mutta nyt vanhemmiten luonne on muuttumassa jopa sinnikkääksi! 
Olen aavistellutkin tätä muutosta, koska huomaan käsityöharrastuksessani erittäin selvästi sen, että jaksan loputtomiin purkaa ja tehdä uudestaan, purkaa ja tehdä uudestaan. Nuorempana heitin työn kaapinpohjalle välittömästi, kun huomasin virheen tai lopputulos ei miellyttänyt.

Toinen vanhuusiän oire luonteessani on muuttuminen ekstrovertista introvertiksi. Tällä hetkellä koronaviruksen jyllätessä kansa on pakotettu välttelemään sosiaalisia kontakteja ja melko moni valittaa seinien kaatuvan päälle. Minä viihdyn erittäin hyvin omissa oloissani, enkä kaipaa ulkomaailmasta mitään.


Kysymykset itselleni.



Mietin paljon adjektiiveja, jotka haluaisin liitettävän minuun. Uskon jokaisen tällä alalla olevan vähintäänkin luova ja huumorintajuinen, siksi en haluaisi käyttää kyseisiä adjektiiveja.

Niinpä päätin, että minua kuvaavat adjektiivit ovat hilpeä, konflikteja välttävä, hippi, innostuva, innostava, kekseliäs, oivaltava, rohkaiseva, tilannetajuinen, kokenut ja utelias.

Osaan yhdistellä värejä, nähdä kokonaisuuksia, seurata trendejä, työskennellä tiimissä, sommitella, kirjoittaa asiatekstiä virheettömästi, antaa positiivista palautetta sen lisäksi, että osaan vakuutusalaa ja asiakaspalvelua, sisustaa, valokuvata ja käsitellä kuvia, syvätä kuvia, hakukoneoptimoida, täyttää ilmapalloja ja tehdä kuvituksia. Osaan kouluttaa ja esiintyä.

Harrastan käsitöitä, osaan remontoida erityisesti vanhoja taloja, osaan vähäisesti sivellintekstauksen alkeita, osaan laulaa, tiedän paljon koirien perinnöllisistä sairauksista ja kissojen värien periytymisestä ja olen tehnyt uuteen rivitaloon onnistuneen pihasuunnitelman.

Tähän asti piirteeni kuulostavat yli-ihmiseltä.

Edellä mainittujen piirteiden lisäksi olen omasta mielestäni kärsimätön ja helposti tuskastuva, hirveä hosumaan, epätasainen luonne, haihattelija, enkä osaa nauttia hetkestä. En ole myöskään kovin hyvämuistinen enkä millään alalla syväosaaja. Keskittymiskykyni on erityisen huono.

Olen jo aiemmin työelämässä moneen kertaan testattu, ja erityisen kiinnostava on mielestäni ollut Briggs-Myers-tyyppi-indikaattori, jonka tuloksena olen tyypiltäni ENFP eli aktivistipersoona.

Olen siis


  • ekstrovertti (asenne ympäristöön)
  • intuitiivinen (tapa hankkia informaatiota)
  • tunteva (päätöksenteon peruste)
  • spontaani (elämäntyyli)

Kaltaisiani on noin 7 % väestöstä.




Vahvuudet (Lähde: ProAkatemia)






Heikkoudet (lähde: ProAkatemia)


Aloitin työn kokoamisen Webnode-alustalle. Luonnostelin ensin esittelytekstiä Illustratorilla.


Esittely itsestäni.




Portfolio nettisivuille



Portfolion työstämisen puolivälissä ymmärsimme, että voimmekin tehdä oman työn tuotteistamisen nettisivuille, eikä Webnodea tarvita. Tämä on järkevää monestakin syystä; ei ole helppoa hallinnoida monia eri kanavia, ja tarkoitus on kuitenkin jatkaa yhteistyötä VisualTM:na.

Näinollen ryhdymme työstämään hommaa ihan eri systeemillä ja kehitämme nettisivuja edelleen. Liitämme nettisivuille videon. LinkedIniin pitää liittyä, mutta se pitää tehdä ilman yritystiliä, koska LinkedIn ei hyväksy gmail.com-loppuista sähköpostia yritykselle.


Homma jatkuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti